Overslaan naar inhoud

Coaching & Cognitieve gedragstherapie

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over Coaching & cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie is een stroming binnen de psychotherapie die zich richt op het denken en het gedrag van cliënten om zo problemen de baas te worden.

Korrelboom (2014) beschrijft psychotherapie als volgt: ‘Een proces waarbij een therapeut op transparante en met de patiënt vooraf overeengekomen wijze zo veel mogelijk in de wetenschappelijke psychologie verankerde methoden toepast om de emotionele en/of gedragsproblemen van de patiënt zo goed mogelijk, duurzaam en relevant te reduceren.

Het begrip cognitie betekent gedachte. De cognitieve ontwikkeling is de ontwikkeling van het denken. Het verwijst naar beelden, gedachten, dromen, herinneringen, maar ook concentratie. 

Het begrip gedrag is vrij vanzelfsprekend. Het heeft betrekking op alles wat je doet. Hoewel gedrag een vrij eenvoudig begrip lijkt, bestaan er toch enkele misverstanden over. Gedrag is altijd zichtbaar en aantoonbaar. De intentie om de weg over te steken,

Net als bij de meeste andere vormen van psychotherapie praat ik als cognitieve gedragstherapeut veel met de cliënt. Toch doe ik dit net weer anders dan mijn collega’s. Een cognitieve gedragstherapeut richt zich voornamelijk op de manier waarop een cliënt zich gedraagt in moeilijke situaties. Daarnaast probeert ik te achter halen hoe de cliënt over moeilijke situaties denkt. Het grootste deel van de vragen heeft dan ook betrekking op het denken en doen van de cliënt. Aan jeugdervaringen en de relatie met ouders zal ik als therapeut bijvoorbeeld minder aandacht besteden. Het verleden is voor mij, de cognitieve gedragstherapeut,  minder belangrijk, omdat ik daarmee enkel achterhaal hoe een probleem is ontstaan. Het is voor mij veel interessanter om te achterhalen hoe een probleem in stand wordt gehouden. Daarom zal ik vooral vragen stellen over het heden

Hulpverlenen is een proces waarbij een hulpverlener op transparante en met de cliënt vooraf overeengekomen wijze, zo veel mogelijk professionele methoden toepast om de emotionele en/of gedragsproblemen van de cliënt systematisch, zo goed mogelijk, duurzaam en relevant te reduceren

Coaching is een opbouwende, gelijkwaardige manier van gespreksvoering waarbij de gecoachte, jij, zelf verantwoordelijkheid draagt voor de ontwikkeling van in potentie aanwezige rol of situatie. Dit proces voltrekt zich door het opsporen en weg nemen van weerstand en door het bewust worden van al aanwezige kennis, vaardigheden en talenten. 

Bij de professionele relatie hoort ook nog de ethische, het denken, vertrouwensband tussen hulpverlener en cliënt die zorgt voor het gevoel van veiligheid dat nodig is voor het hulpverleningsproces.


Elke relatie tussen hulpverlener en cliënt begint met respect. De sessie verloopt zonder veroordelen en met de nodige betrokkenheid.

Als therapeut ben ik uiteraard aangewezen op het beroepsgeheim protocol, om een veilige haven voor jouw te garanderen.

Start hier met schrijven...

Deel deze post